• Domov
  • /
  • Novice
  • /
  • Nasveti za vzdrževanje lesenih zunanjih ograj

Nasveti za vzdrževanje lesenih zunanjih ograj

Nasveti za vzdrževanje lesenih zunanjih ograj
07.10.2021

Ograjni sistemi Eprim

Lepe lesene ograje v vaš dom vdihnejo naravo. So zelo estetske in so kompatibilne bodisi z modernim ali bolj starinskim designom. Je pa zelo pomembno vedeti, da je tako ograjo treba vzdrževati in negovati, da ostane lepa, kot je bila na začetku, kajti slabo vzdrževana lesena ograja ni prav nič estetska. Spodaj si preberite nasvete za vzdrževanje, ki so preprosti tudi za tiste, ki se boste tega lotili prvič.

Nasveti za vzdrževanje lesenih zunanjih ograj

 

Natančno preglejte ograjo

Ograjo dobro preglejte za panje saj so tovrstne ograje izvrsten prostor za panje čebel, sršenov ali os. Če je panj manjši, ga lahko predvidno odstranite sami z uporabo rokavic. V primeru da je panj večji, pokličite strokovnjaka. Če jih niste odkrili, se odpravite na še bolj natančen pregled vsakega dela vaše ograje - tako s sprednje kot z zadnje strani. Preglejte, če je kak kos mehansko poškodovan, zlomljen, zvit  ali če potrebuje kako drugačno popravilo.

Nasveti za vzdrževanje lesenih zunanjih ograj

 

Zamenjajte poškodovane dele

Če pri pregledu odkrijete polomljen del, ga pokušajte nadomestiti z enakim. Če vam je od postavljanja ograje ostal kak odvečen del, ste zadeli žebljico na glavico, če ne, pa povprašajte trgovca, pri katerem ste jo kupili. Če ga tudi ta nima, preverite še drugje ali pa se obrnite kar na proizvajalca. Lahko pa uničen del nadomestite tudi z doma izdelanim (enakim) kosom ograje.

 

Preglejte, če so se kje zrahljali žeblji

Če opazite zrahljan žebelj, ga odstranite. To lahko narediti bodisi tako, da ga s kladivom zabijete nazaj na svoje mesto, ali pa ga odstranite in zamenjajte z novim. To je zelo pomembno opravilo, saj  pri takšnem žeblju lahko pride do nadaljnje poškodbe ograje.

 

Če ima ograja vrata, naoljite tečaje

Večina ograj ima vrata. Ker so ta izpostavljena vremenskim razmeram, bodo čez čas tečaji najverjetneje zarjaveli, zato se ob odpiranju in zapiranju vrat sliši neprijeten cvileč zvok, vrata pa se tudi vedno težje odpirajo in zapirajo. Zato ne pozabite naoljiti tečajev vrat.

 

Preverite, ali se zapahi zaklenejo

Z ograjo ustvarimo mejo zasebnosti, omogoča pa tudi, da hišni ljubljenčki ostanejo znotraj, mimoidoči pa izven nje. A le, če ima delujoče zapahe. Preverite, če jih je mogoče zakleniti, drugače jih zamenjajte.

 

Odstranite plesen

Celo oseba, ki ne ve nič o vzdrževanju ograje, bo na njej z lahkoto opazila plesen. Odstranjevanje le-te s čistilnimi sredstvi je enostavna naloga, še posebno če je bila ograja pred tem kakovostno prebarvana ali prelakirana. Če temu ni tako, potem je odstranjevanje plesni veliko trši oreh. Če se je les že začel razkrajati ali gniti, ga zamenjajte z novim.

 

Lakiranje in barvanje

Najbolj pomembno pri vzdrževanju ograje je redno barvanje ali lakiranje. Priporočamo slednje. Z lakom boste namreč les bolje zaščitili, saj ta vanj prodre globlje kot barva. Lak se za razliko od barve tudi ne kruši, zaradi česar bo popravilo v prihodnosti veliko lažje.

 

Premaz nanašajte enakomerno

Barvo ali lak na ograjo nanašajte enakomerno, da bo vaše delo delovalo enotno. Preden se lotite dela, se prepričajte, da sta zunanja temperatura in vlaga skladni z navodili na izdelku. Večina lakov in barv se ne prime ali je končni učinek slab, če jih boste nanesli v veliki vročini ali mrazu.

Nudimo strokovno svetovanje, servisiranje, vzdrževanje in izvedbo montaže na območju celotne slovenije.

Pokličite nas
Pošljite sporočilo
Povpraševanje